Huishoudelijk reglement


Landelijke Rijvereniging Eburonen – Landelijke Ponyclub Eburoontjes



Zoals bepaald in het artikel 1.I van het Organiek Reglement LRV kan een landelijke rijvereniging een eigen huishoudelijk reglement uitvaardigen. Dit reglement is aanvullend op het Organiek Reglement LRV dat ter inzage ligt bij de secretaris van de landelijke rijvereniging.



  1. Doel van de vereniging


De landelijke rijvereniging Eburonen en de landelijke ponyclub Eburoontjes hebben tot doel in het algemeen de sociaal-culturele en de sportieve vorming van de aangesloten leden te bevorderen en in het bijzonder regelmatig ruitermanifestaties in te richten, waaronder een jaarlijkse eventing.

Daar onze vereniging lid is van LRV staat de groepswerking centraal. Elk lid kan door zijn positieve inzet meewerken aan de goede sfeer en werking van de club.

De regels die in de hierna volgende paragrafen worden uiteengezet zijn in het algemeen geldig voor zowel de rijvereniging als de ponyclub. Specifieke regels en afspraken die een afwijking of een aanvulling zijn op het algemene huishoudelijke reglement worden in bijlage A van dit reglement opgenomen.


  1. Lidmaatschap


II.1. Mogelijke vormen van lidmaatschap


Er bestaan vier vormen van lidmaatschap:


Kandidaat ruiters kunnen tweemaal deelnemen aan een les, zonder hierbij lid te zijn van de club. De club kan evenwel niet aansprakelijk worden gesteld voor ongevallen en deze ruiters dienen dan ook voor deze proeflessen aan te tonen dat ze over een verzekering beschikken.



II.2. Algemene voorwaarden om (niet-)wedstrijdruiter te worden van de LRV Eburonen en de ponyclub Eburoontjes



Indien er leden zijn die omwille van een grondige reden niet aan deze voorwaarden kunnen voldoen, dienen zij dit tijdig aan het bestuur te laten weten, zodat het bestuur hierover een beslissing kan nemen. In principe kunnen deze leden niet langer als (niet-)wedstrijdruiter ingeschreven blijven.


II.3. Bijkomende voorwaarden voor (niet-)wedstrijdruiters die geen terreinschenker zijn of waarvan de ouders geen terreinschenkers zijn.


Elk (niet-)wedstrijdruiter is verplicht van aan minstens één van de volgende voorwaarden te voldoen:


of Deelname aan werkgroepen


Om alle activiteiten van de club (al dan niet in LRV-verband) vlot te laten verlopen, zijn alle leden ondergebracht in één of meerdere werkgroepen. De leden dienen ervoor te zorgen dat de activiteiten waarvoor de werkgroep verantwoordelijk is, op tijd en correct uitgevoerd worden. De lijst met de verschillende werkgroepen werd opgenomen in bijlage B. Leden die zelf niet in de mogelijkheid zijn om hun taken uit te voeren, mogen zich in de werkgroepen laten vervangen door een gezinslid. De club rekent erop dat ieder individu zich enthousiast inzet in de werkgroep(en) waaronder hij/zij werd ingedeeld.


of Zorgen voor 1000 EURO aan extra sponsoring voor de eventing

of Het betalen van een extra financiële bijdrage van 500 EURO


Het bestuur zal jaarlijks evalueren welke leden zich niet aan de gemaakte afspraken houden. Leden die aan geen enkele van de hoger gestelde voorwaarden kunnen/willen voldoen, kunnen niet langer worden ingeschreven als lid van de club.



II.4. Rechten van de (niet-)wedstrijdruiters van de LRV Eburonen en de ponyclub Eburoontjes



II.5. Statuut van de steunende leden


Steunende leden zijn leden die sympathiseren met de club. Deze leden betalen een vaste ledenbijdrage van 12,5 EURO per jaar. In ruil daarvoor worden ze uitgenodigd op alle activiteiten van de club. Het staat deze leden vrij om een bijdrage te leveren aan de club onder gelijk welke vorm. Leden die zich kandidaat stellen voor één van de verschillende werkgroepen zullen hierin worden opgenomen.

De terreinschenkers verwerven automatisch het statuut van steunend lid.


II.6. Aangehechte leden


LRV Eburonen Vechmaal heeft door de jarenlange inzet van zijn leden een aantal zaken kunnen verwezenlijken. Vooral door de hoogwaardige rijpiste van 85mx25m vragen regelmatig externe ruiters die geen (niet-) wedstrijdruiter zijn van de club of er een mogelijkheid bestaat om de accommodatie van de club te gebruiken. Om een aantal evidente redenen, kan de club zijn accommodatie niet gratis ter beschikking stellen. Het lidmaatschap van ‘aangehecht lid’ biedt hiervoor een uitweg.


Als aangehecht lid, verwerft een ruiter/amazone ten persoonlijke titel het recht om volgens de geldende afspraken de infrastructuur van de club te gebruiken. Het lidmaatschap voor een aangehecht lid bedraagt 500 EURO per jaar. Aan dit lidmaatschap zijn volgende rechten en plichten gekoppeld:


  1. Bestuur


III.1. Samenstelling

Het bestuur bestaat uit minimaal drie en maximum negen leden aangevuld met de commandant, die van rechtswege deel uitmaakt van het bestuur. De bestuursleden worden door de algemene vergadering van de leden gekozen. Het bestuur kiest onder zijn leden een voorzitter en een secretaris en/of schatbewaarder.


III.2. Werking

Het bestuur komt in principe elke maand bijeen. De voorzitter leidt de vergadering.

Het bestuur staat in voor de organisatie van de rijvereniging. Het bestuur zal in overleg de taken verdelen welke zullen uitgevoerd worden, zoals bestuurlijk werd overeengekomen in bij verslag werd vastgelegd.

Inspraak en suggesties van de leden zijn mogelijk en welkom. Suggesties kunnen worden overgemaakt aan de leden van het bestuur.

De schatbewaarder draagt de verantwoordelijkheid over de financiën. Het volledige kasgebeuren dient jaarlijks op de algemene vergadering te worden voorgelegd.


  1. Algemene vergadering

Alle leden komen minstens één maal per jaar bijeen in een algemene vergadering om het verslag te horen over de werking en over de financiële toestand van de rijvereniging. Daarnaast zullen de leden regelmatig op de hoogte gehouden worden van de werking van de rijvereniging via mededelingen van het bestuur in de vorm van ‘weetjes’. Deze mededelingen worden uitgehangen aan het clublokaal en geplaatst op de website. De secretaris is belast met het beheer van de website van de rijvereniging onder de domeinnaam www.lrveburonenvechmaal.be.


  1. Trainingen


V.1. Seizoenen

Bij de rijvereniging Eburonen en de ponyclub Eburoontjes worden de seizoenen opgedeeld in twee delen: het zomerseizoen en het winterseizoen.


In de winter, wanneer er niet buiten kan getraind worden, zal er regelmatig getraind worden in een manege. Het uur en de plaats voor deze trainingen zal tijdig aan de leden worden meegedeeld. Voor deze trainingen wordt er per rijdende combinatie een kleine financiële bijdrage gevraagd, om de kosten voor manege en lesgever te kunnen dragen.


In de zomerperiode traint de rijvereniging elke woensdag en elke vrijdag op het oefenterrein van de club. De specifieke afspraken voor de winter- en de zomerwerking van de ponyclub werd opgenomen in bijlage A.


V.2. Discipline


Op de trainingen wordt op een maximale aanwezigheid van alle (niet-) wedstrijdruiters gerekend. De combinaties worden gevraagd om tijdig aanwezig te zijn op deze training, om zodoende ook maximaal te kunnen helpen bij het klaarzetten en opruimen van het materiaal.


Tijdens de trainingen zal er getracht worden om zowel het rijtechnische niveau van de ruiters als het rijden van de groepsdressuur te verbeteren. De trainingen worden gegeven door de commandant van de rijvereniging, door een assistent-lesgever van de rijvereniging of door een interne of externe lesgever aangenomen door de rijvereniging. Enkel deze personen zijn hiervoor bevoegd. Hun instructies zullen dan ook strikt opgevolgd worden.


De ruiters worden door de lesgever (in overleg met de commandant) ingedeeld in groepen. Bij iedere ongehoorzaamheid dient de ruiter, op verzoek van de lesgever, onmiddellijk het oefenterrein te verlaten. Bij zware ongehoorzaamheden of bij onregelmatigheden kan het bestuur beslissen om over te gaan tot eventuele zwaardere sancties.


V.3. Veiligheid


De rijvereniging onderschrijft de principes van ‘keiveilig paardrijden’. Maximale inspanningen moeten gedaan worden om de veiligheid in en rond de rijpiste te verhogen. Tijdens de trainingen is elke ruiter verplicht om zijn valhelm te dragen zodra hij zijn paard bestijgt. Een ruiter die bewust deze regels overtreedt is zelf verantwoordelijk voor de gevolgen.

De ponyruiters zijn bovendien tijdens springactiviteiten (al dan niet in lesverband) verplicht om een veiligheidsvest te dragen overeenkomstig de LRV reglementen m.b.t. de springwedstrijden voor pony’s.


  1. Wedstrijden


VI.1. Deelname

Bij deelname aan LRV-wedstrijden dient elke ruiter zich te houden aan de LRV-reglementen en aan de FEI-reglementen, welke beide ter inzage liggen bij de secretaris. Het is toegelaten om wedstrijden te rijden buiten LRV-verband, indien het bestuur hiervan tijdig is op de hoogte gesteld en indien dit geen belemmering is voor de normale activiteiten in clubverband. Ruiters dienen voor het tornooiseizoen op te geven aan welke tornooien ze wensen deel te nemen.


VI.2. Inschrijvingen

De deelname aan wedstrijden dient minstens drie weken op voorhand aan de commandant gemeld te worden, zodanig dat de inschrijvingen tijdig kunnen gebeuren.

Als een ruiter niet kan deelnemen aan een tornooi waarvoor hij is ingeschreven, dient hij dit zo snel mogelijk te melden aan de commandant. Als deze afmelding minstens 14 dagen voor het tornooi gebeurt, dient de combinatie geen boete te betalen. De afrekening van de boetes zal voor iedere combinatie op het einde van het seizoen worden gemaakt. Bij-inschrijven op minder dan 14 dagen voor de wedstrijd is mogelijk mits het betalen van een boete aan LRV. Deze boetes worden afgerekend aan het eind van het seizoen of aan het eind van het lidmaatschap.


VI.3. Groepsdressuur

Alle ruiters die deelnemen aan een tornooi dienen ter beschikking te zijn voor het rijden van de parade (als de rijtijden dit toelaten) en voor het rijden van de groepsdressuur op het tornooi. De commandant bepaalt welke combinaties effectief de groepsdressuur zullen rijden. De geselecteerde ruiters zijn verplicht om deze groepsdressuur te rijden. Onverantwoorde weigering van deelname aan de groepsdressuur kan leiden tot een inschrijvingsstop op de komende tornooien en tot schrapping van het lidmaatschap van de vereniging.


VI.4. Vervoer

Het vervoer van de paarden/pony’s dient door de ruiter zelf geregeld te worden. Dit valt buiten de verantwoordelijkheid van de club.


  1. Slot


Elk lid van de rijvereniging Eburonen en van de ponyclub Eburoontjes heeft respect voor de andere leden van de club, voor de eigen en voor andermans paarden/pony’s en voor het eigen materiaal, het materiaal van anderen en het materiaal dat toebehoort van de vereniging.


Een club waar het fijn is om lid te zijn bestaat enkel als alle leden er hun steentje toe bijdragen.



Goedgekeurd op de Algemene Vergadering van 24 oktober 2008


Ponyclub Eburoontjes Vechmaal


  1. Vooraf



De ponyclub Eburoontjes Vechmaal werd opgericht in april 2005. De club is erkend als een officiële ponyclub in LRV verband en ressorteert onder het gewest Hasselt. De ponyclub valt samen met de landelijke rijvereniging Eburonen Vechmaal onder één bestuur. De rechten en plichten van de wedstrijdruiters en de niet-wedstrijdruiters bij de pony’s zijn daarom identiek aan deze van de landelijke rijvereniging, tenzij anders vermeld in de onderstaande paragrafen.


  1. Lidmaatschap


Om lid te worden van de ponyclub Eburoontjes Vechmaal dient aan volgende voorwaarden te worden voldaan:


  1. Financiën


De ponyclub maakt gratis gebruik van de infrastructuur van de landelijke rijvereniging Eburonen. Om enigszins een bijdrage te leveren in de kosten die gepaard gaan met de werking van de club in het algemeen en de ponyclub in het bijzonder, wordt er verwacht dat minstens één van de ouders van de ponyruiters zich lid maakt van de rijvereniging LRV Eburonen en een bijdrage levert aan de club zoals dit wordt gevraagd aan de (niet-)wedstrijdruiters (zie Par II).


Naast de gratis infrastructuur, betaalt de rijvereniging Eburonen één lesuur per week aan de ponyclub. Aangezien de ponyclub zoveel mogelijk zelfbedruipend wil zijn en aangezien de steun van de landelijke rijvereniging niet voldoende is om alle kosten rond de ponywerking te dragen, wordt er van de ponyruiters een bijdrage per lesuur gevraagd. Deze bijdrage varieert in functie van de gemaakte kosten (keuze manege, lesgever,…). Eventuele overschotten in de kas, worden aan het eind van het seizoen verdeeld onder de ruiters die hebben bijgedragen aan de kas.


  1. Zomerwerking en winterwerking


4.a. Inleiding


Naar analogie met de rijverenigingen in LRV verband, kennen de ponyclubs een zomer- en een winterseizoen. Hier dient er een onderscheid gemaakt te worden tussen de wedstrijdkalender en de oefenkalender.


4.b. Wedstrijdkalender


Voor wat de wedstrijdkalender betreft, begint het nieuwe kalenderjaar in principe in oktober (de maandag na het nationale zomertornooi). Ponyruiters die zijn ingeschreven als wedstrijdruiters kunnen in de winterperiode deelnemen aan gewestelijke dressuurwedstrijden en aan indoor springconcours. Om aan de springwedstrijden deel te kunnen nemen dient een combinatie echter te beschikken over het ruiterbrevet ‘B’ of geslaagd te zijn in de caprilli-proeven.

Zowel de dressuur- als de springwedstrijden worden voor de beste combinaties afgesloten met een provinciaal tornooi dat het winterseizoen officieel beëindigt.


In mei vangt de zomerkalender aan met de eerste outdoor tornooien. Op deze outdoor-tornooien kunnen enkel wedstrijdruiters deelnemen in de disciplines dressuur, springen en eventing.


In functie van het aantal wedstrijdruiters van de club dat deel neemt aan een tornooi, zal de club verplicht deelnemen aan de dressuur voor viertallen of voor achttallen. De keuze van de ruiters voor deze groepsdressuur ligt in de handen van de commandant van de ponyclub.


In principe neemt de ponyclub LRV Eburoontjes Vechmaal deel aan een 7-tal tornooien. De beste combinaties over deze tornooien worden geselecteerd op het provinciale tornooi in de maand september. De beste combinaties in de verschillende provinciale tornooien worden tot slot geselecteerd op een afsluitend nationaal tornooi.


Naar analogie met de rijvereniging Eburonen, dienen ruiters zich tijdig in te schrijven voor zowel de zomer- als de wintertornooien. Bij de ponyclub geldt de algemene afspraak dat wedstrijdcombinaties die zich niet expliciet afwezig melden automatisch worden ingeschreven voor de komende tornooien. Afmeldingen die tijdig aan de ponyverantwoordelijken worden gemeld, gebeuren kosteloos. Laattijdige afmeldingen of wijzigingen in de inschrijving voor een bepaalde wedstrijd worden door LRV beboet. Deze boetes zullen door de verantwoordelijken in de club worden bijgehouden en worden afgerekend op het einde van het seizoen of wanneer een ruiter/amazone de club verlaat.


4.c. Oefenkalender


Ook voor de oefeningen en trainingen in clubverband wordt er een onderscheid gemaakt tussen de zomer- en de winterwerking. De oefenkalender is echter niet opgelijnd met de wedstrijdkalender, maar volgt de schoolverloven.

Vanaf 1 september tot 30 juni, oefenen de pony’s op woensdag van 17u45 tot 18u45. Zolang de weersomstandigheden dit toelaten gaan deze oefeningen door op het oefenterrein in Vechmaal. In de praktijk verhuizen de woensdagtrainingen rond begin oktober naar een manege. De ponyruiters blijven binnen rijden tot de eerste woensdag na de eventingwedstrijd in Vechmaal.

Vanaf 1 juli tot 1 september worden de ponytrainingen georganiseerd op dinsdagavond van 19u00 tot 20u00.

Gedurende gans het jaar, is er een tweede trainingsperiode voorzien voor de pony’s en dit op zaterdag tussen 14u00 en 16u30. Deze trainingen verhuizen ook in de winter naar een manege indien de weersomstandigheden dit vereisen. In de praktijk wordt er ’s zaterdags van begin december tot eind maart in een manege gereden.

  1. Andere activiteiten


Vrijblijvend organiseert de ponyclub bijkomende activiteiten voor pony en ruiter, gaande van wandelingen tot ponystages. Deze activiteiten worden in overleg met de ouders van de ruiters vastgelegd.


  1. Overgang naar de paarden


Ponyruiters mogen tot de leeftijd van 16 jaar lid blijven van de ponyvereniging. Nadien moeten ze, indien ze verder actief willen blijven als wedstrijdruiter, overgaan naar een rijvereniging. De praktische modaliteiten rond deze overgang zijn terug te vinden in de LRV reglementen.

Een ruiter die dat wenst mag al van de leeftijd van 12 jaar overgaan naar de paarden.




WERKGROEPEN EBURONEN


MOTTO: IEDER ZIJN DEEL



Doel: de uit te voeren taken verdelen over alle clubleden en

de verantwoordelijkheden verdelen over alle bestuursleden.



  1. Een woordje uitleg


Om een eenvoudige structuur te creëren, hebben we de meeste taken die binnen de club dienen te gebeuren, onderverdeeld in drie groepen:



Alle wedstrijdruiters en niet-wedstrijdruiters zijn ondergebracht bij één groep. Het is de bedoeling dat je zoveel mogelijk meehelpt aan de activiteiten van deze groep.


Je mag eventueel verschuiven van groep (spreek af met de verantwoordelijken van de groep die je wenst te verlaten en met de verantwoordelijken van de groep waar je wilt bij aansluiten),


Je mag je naam bij één of meerdere groepen toevoegen.


Ook steunende leden niet leden mogen aansluiten bij één of meer werkgroepen. Je mag uiteraard meehelpen aan de activiteiten van een werkgroep waar je niet expliciet bij aangesloten bent.


De verantwoordelijken voor elke groep zijn lid van het bestuur.


Het is niet de bedoeling dat de verantwoordelijken alles doen, zij zorgen wel voor de coördinatie van de uit te voeren taken.

Elke groep kan naar behoefte afzonderlijk bijeen komen, er wordt verslag uitgebracht op de bestuursvergadering.


Voor de grote activiteiten wordt beroep gedaan op alle leden, onafhankelijk van de groep waartoe zij behoren (o.a. helpen op de dag van de cross, restaurantdag, ophalen sponsoring,…).


Om te vermijden dat individuen zich onttrekken aan hun plichten ten nadele van andere leden van de club, zal het bestuur op billijke wijze de bijdrage van iedere wedstrijd en niet-wedstrijdruiter evalueren en bij herhaald misbruik ingrijpen.


  1. De klusjesploeg


    1. Taken:


Regelmatig een activiteit uitvoeren die verband houdt met:


De leden zullen worden verdeeld in groepjes. Er zal een beurtrol worden opgesteld, waarbij de werkzaamheden die dienen uitgevoerd te worden over het ganse jaar, verdeeld worden.


    1. Onderhoud oefenterrein:

-bodem

-omheining

-springparcours

-verlichting

-onkruidbestrijding

-sproei-installatie

-…


    1. Onderhoud clublokaal + toilet

-poetsen ramen, vloer,…

-verven

-opruimen

-uitbaten

-bevoorraden

-…


    1. Verantwoordelijken:


  1. De bouwploeg


    1. Taken:


Ongeveer 12 halve dagen actief meehelpen aan het bouwen van de cross.


    1. Verantwoordelijken:



  1. De jureringsploeg


    1. Taken:


De verplichte jureringen (ongeveer 6 halve dagen per jaar) uitvoeren, zowel voor de wedstrijden van de paarden als van de pony’s.

Van de leden wordt verwacht dat ze effectief jureren en dienen dus zelf voor een secretaris te zorgen. Als je secretaris bent geldt dit niet als jureringstaak.


    1. Verantwoordelijken:


P A D D O C K R E G L E M E N T


  1. Een goede paddock is belangrijk voor het welzijn van de ruiters en van de paarden: draag er zorg voor.

  2. Gemotoriseerde voertuigen die niet nodig zijn voor het onderhoud voor de paddock zijn niet toegelaten op de paddock.

  3. Mest hoort in een paddock niet thuis. Elke ruiter heeft de verantwoordelijkheid om de mest van zijn paard van de paddock te verwijderen. Dus:

  1. Als je een ‘vreemd’ voorwerp vindt in de paddock (bv. Stenen, plastiek, hout,…): verwijder het.

  2. Van de paddock mag enkel gebruik gemaakt worden door leden van de club. Enkel mits uitzonderlijke toestemming van het bestuur kan hier een uitzondering op gemaakt worden.

  3. Longeren is afgeraden in de paddock. Het maakt de paddock zeer oneffen. Indien het longeren toch noodzakelijk is,

  4. Als je gebruik gemaakt hebt van hindernismateriaal, kegels, … ruim je die op voor je naar huis gaat.

  5. De parking aan de paddock is gereserveerd voor paardentransport. Personenwagens dienen in de mate van het mogelijke geparkeerd te worden aan het begin van de weg.